Uređeno sedam kilometara natjecateljskih ribolovnih staza

Baranja je s ribolovnim vodama, koje se protežu na nešto više od 4000 hektara, raj za ribiče. Dakako, one kontinentalne, premda nije ne obično da u lov na neku od brojnih slatkovodnih ribljih vrsta krenu i ljubitelji ribolova iz južnih krajeva Lijepe Naše.

Stoga i nije čudno što se u Baranji održavaju mnoga ribolovna natjecanja, i lokalna i ona na državnoj razini. Tako će se na Staroj Dravi kod Bilja od 14. do 17. srpnja za pobjedu u ribolovnom Kupu Hrvatske boriti 200-tinjak ribiča  iz cijele države, a tom će natjecanju prethoditi Slet kadeta – završnica Kupa u kadetskoj konkurenciji. Najbolji mladi ribiči iz Hrvatske natjecat će se na Topoljskom  dunavcu od 30. lipnja do 2. srpnja, a domaćin će im, uz  Zajednicu športskih ribolovnih udruga Baranje, biti Općina Draž. Svemu valja dodati niz domaćih natjecanja, potom dva kola županijskog kupa te redovita ribolovna natjecanja u okviru Druge ribolovne lige. Ne treba zaboraviti ni nadaleko poznatu Somijadu na Topoljskom dunavcu, čiji je domaćin topoljski ŠRD Linjak, uz potporu baranjskog ZŠRU-a.

– U Baranji je nešto više od sedam kilometara službenih ribolovnih natjecateljskih staza. One ispunjavaju uvjete za sve rangove natjecanja – kaže Anđelko Martinčević, predsjednik ZŠRU-a Baranje, nastavljajući kako su najduže staze na Staroj Dravi u Bilju i nedavno otvorena na Kanalu Kopačevo (od željeznog mosta do brane Kopačevo). Svaka je, naime, duga po dva kilometra. Približno 1300 metara duga je ribolovna natjecateljska staza na Topoljskom dunavcu, popularnom Puškašu, a 800 metara ona oko Šećeranskog jezera. Nadalje, na 600 metara prostire se natjecateljska staza na živom Dunavu u Batini, a 100 metara kraća ribolovna je staza na Staroj Dravi – Repnjak.

Važnost Baranje kao ribolovnog područja prepoznao je i Hrvatski športski ribolovni savez (čiji su čelnici proteklog tjedna i posjetili dio baranjskih ribolovnih staza), pa je Baranju nominirao za mjesto održavanja Svjet skog ribolovnog prvenstva 2020.

– Nekoliko je država kandidata za domaćina Svjetskog ribolovnog prvenstva, a prema informacijama koje imamo, Hrvatska, dakle Baranja,  veliki je favorit – kaže Martinčević, podsjećajući kako su se na Staroj Dravi kod Bilja prije nešto više od deset godina već okupile najbolje svjetske ekipe. Za razliku od tadašnjeg prvenstva, u kojem su sudjelovale ekipe, prvenstvo koje će se održati za tri godine okupit će reprezentacije.

– Ne treba dvojiti da ribolov mnogo znači i za baranjski turizam. Na Kup natjecanje na Staroj Dravi u Bilju tako će, uz 200-tinjak natjecatelja, doći isto toliko, ako ne i više, osoba koje čine stožere ekipa te tehničko i drugo osoblje izravno povezano s natjecanjem. Kada se zna da je u Bilju približno 350 ležajeva, lako je zaključiti da će svi kapaciteti biti zauzeti – objašnjava Martinčević, napominjući kako bi pravi turistički bum moglo izazvati  eventualno Svjetsko ribolovno prvenstvo, koje je pobro ju sudionika i ostalih povezanih s njim, nemjerivo s bilo kojim drugim ribolovnim natjecanjem.

Zajednica športskih ribolovnih udruga Baranje najmasovnija je baranjska (pa i šire) udruga.Trenutačno ima približno 2200 članova, podijeljenih u 23 športska ribolovna društva. ZŠRU se pokazuje kao odličan upravitelj ribolovnih voda. Mnogo računa, primjerice, vode oko njihova poribljavanja, pa je tako prošle godine ubačeno više od 6000 kilograma šarana i amura. (Glas Slavonije)